0 0.00

Cart

No products in the cart.

Veritabanı Nedir?

Veri Tabanı Nedir Ve Ne İşe Yarar? İlk söylendiğinde bile ne demek olduğunu az çok anladığımız internete özgü kelimelerden birisi veritabanı nedir sorusunun yanıtı olan database’dir.

Veritabanı Nedir Ve Ne İşe Yarar
Veritabanı Nedir Ve Ne İşe Yarar

Verilerin saklandığı depo olarak daha da netleştirebileceğimiz veritabanı nedir sorusu bugün karşımıza devasa listelere saniyeler içinde ulaşmamızı sağlayan digital sistemleri çıkarmaktadır. 50 müşterisi ve 4 çalışanı olan bir firmada kimlik, adres, telefon bilgileri, faturalar, alınan ve teslim edilen siparişler, stok durumu, sigorta ve izin durumları gibi konular excell tablolarında görülebilir ki zamanla bu tablolar bile yetmez hale gelebilir.

Konuyu bir de binlerce müşterisi olan bankalar, bir ülkenin tüm vatandaşlarınının kayıtlı olduğu nüfus müdürlükleri veya yüz binlerce öğrencisi olan üniversitelerin kayıt büroları için düşünün. İşte binlerce bilginin digital anlamda saklandığı yer veri tabanlarıdır. (Hatta daha muhteşem bir örnek olarak İstanbul veri tabanı diye bir olguyu hayal etmeye çalışın.)

Database Çeşitleri

Bu digital depolar aslında yüksek ücretli bilgisayar programlarıdır. Fakat akademik anlamda kullanıma sunulmuş açık kaynak veritabanı sistemleri de vardır. Örneğin Access, Oracle, MYSQL yaygın kullanılan çeşitlerdir.

Veritabanı çeşitleri gibi bir seçim yapılacak işin kapasitesine bağlıdır. Çeşitler veri ambarları olarak isimlendirilen depolara kadar büyüyebilir. Konuyla ilgili olarak veritabanı yönetim sistemi yani DBMS – Database Management System kavramından da bahsetmek gerekiyor. Elektronik ortamdaki verileri yönetmekten sorumlu olanlar bu programlardır. DBMS;

  • Tablolar oluşturabilir,
  • Tablolara ekleme veya silme yapabilir,
  • Raporlama yapabilir,
  • Verileri yedekleyebilir,
  • Yetkisiz girişlere engel olabilir,
  • Veri analizi yapabilir. (Bankalara her gün çok sayıda yapılan kredi başvurularını ilk aşamada değerlendiren digital gözlemciler işte bu veritabanı yönetim sistemleridir.)

Emniyet güçlerinin veri bankaları şüphesiz ilk anda akla gelen database kullanımı örneğidir. Polisiye filmlerde sık sık dillendirilen “ bu ismi bir taratalım, kim olduğunu öğrenelim” sözü işte bu veri tabanına başvurmayı anlatmaktadır. Trafik polislerinin yol kontrolleri de başka bir çeşit veri bankası başvurusudur. Bu başvurularda kullanılan dil SQL olarak isimlendirilir.

tavsiye bağlantı: Web sitesi fiyatları

Bir proglamlama dili olan SQL 1970’li yıllarda IBM’de geliştirilmiştir. (O yıllarda ülkemizde çok az tanınan bilgisayarların hepsi IBM olarak adlandırılıyordu.) Daha sonra Oracle isimli firmanın büyük katkılarıyla bugünkü kullanım dili oluşturulmuştur.

Veritabanı Nedir Ve Ne İşe Yarar? Veritabanlarını Basitçe Hayal Edelim

Veritabanı yönetim sistemi nedir sorusuna yanıt olarak basitçe bir anlatımla bir ağaca ve onun dallarına benzediğini söyleyebiliriz. Sadece bir kaynaktan çoklu alıcılara doğru giden bir iletişime izin verirler. 1980’lı yıllarda popüler olan ilişkisel veri tabanlarına 1990’lı yıllarda nesne odaklı veritabanları dahil oldu. İnternetin korkunç bir hızla yaygınlaşması ile günümüzde bulut veritabanları ve kendi kendilerini yöneten veritabanları ortaya çıktı.

Elektronik tabloları bize sunan Microsoft Excell bile bir veri tabanı olarak kabul edilebilir. Tabii ki talebe ayak uydurma ve artışları özümseme, veri güvenliğini sağlama, ölçeklenebilirlik sınırlarını geliştirme konunun her zaman gündemindedir.

  • Veritabanı Nedir? Veri tabanı nedir makale
  • veri tabanı nedir,  veri tabanı nedir ne işe yarar.
Hemen Ara